caren van herwaarden

agenda en nieuws

Exodus, de tentoonstelling
29-11-2022 - 24-06-2023

Exodus, de tentoonstelling

Van Herwaarden's monumentale collage 'The History of Exodus' is te zien in de online-tentoonstelling EXODUS, een selectie van 60 werken, klik hier voor online-presentatie  https://exodus.nu/caren-van-herwaarden/

Caren van Herwaarden poogde het menselijk streven en de tekortkomingen van de mens te vatten in één werk. Het resulteerde in een wand vullende collage op papier: een terugkerende parade van vluchten, thuiskomen, strijd en verzoening. Vaak vormt een verhaal de aanzet tot het werk van Van Herwaarden. Exodus is zo’n verhaal, een tijdloos thema dat zich helaas niet beperkt tot de vlucht uit Egypte, de barre tocht door de woestijn. In The History of Exodus gaat het om de verhalen van vluchtelingen. Ook het boek Dit zijn de namen van Tommy Wieringa vormde een inspiratie. De vorm van het werk, waardoor je het als het ware kunt lezen, is geïnspireerd door de oude kalender-iconen van de orthodoxe Russische kerk.  

 

The Art of Belonging, LUMC galerie
08-06-2023 - 21-08-2023

The Art of Belonging, LUMC galerie

‘The Art of Belonging’, LUMC galerie, Leiden

Onder de titel ‘The Art of Belonging’ brengt de Galerie in het Leids Universitair Medisch Centrum in een unieke samenwerking met Leyden Academy on Vitality and Ageing werk bijeen van kunstenaars die in de afgelopen jaren de menselijke connectie en verbinding met ouderen hebben afgebeeld. Met werk van Danielle van Ark, Melanie Bonajo, Louise Bourgeois ism Alex van Gelder, Deanne Dikeman, Caren van Herwaarden, Jane van Herwijnen, Janine Schrijver, Bert Sissingh en Joost van Wijmen.

Curatoren: Sandrine van Noort (Hoofd Kunstzaken LUMC) en professor Tineke Abma (Hoogleraar LUMC en Directeur-bestuurder van Leyden Academy) Ter ere van de benoeming van professor Abma, hoogleraar Ouderenparticipatie in LUMC

Opening: 8 juni 2023, finnisage: 21 augustus 2023 

De selectie verbeeldt het menselijk verlangen van ouderen naar contact in een samenleving die steeds meer gefragmenteerd raakt. Via hun werk geven de kunstenaars een inkijk in het verlangen naar verbinding, de veerkrachtige pogingen om verbonden te blijven, het verdriet van moeizaam of verbroken contact, maar ook verzet tegen stereotiepe beelden van ouderen. De kunstenaars verbeelden alternatieven en bieden een inkijk in een meer inclusieve wereld.