caren van herwaarden

op dit moment.....

Thema van de Papier Biënnale 2024 in Museum Rijswijk: Animal Farm. (All animals are equal but some are more equal than others) Vrij naar het gelijknamige boek van George Orwell dat verscheen in 1945. Op dit moment werk ik aan mijn inzending voor deze papierbiënnale en verdiep me in de wereld van zaadwinning en kunstmatige inseminatie bij paarden, de verzakelijking en exploitatie van lust. De tentoonstelling opent zondag 23 juni en is te zien tot en met 17 november 2024. 

Voor de vierde keer is Van Herwaarden door Kunstzaken van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) gevraagd om als kunstenaar onderdeel te zijn van de Honoursclass 'Kijken is (genees)kunst'. Want kunstenaars en studenten medicijnen hebben met elkaar gemeen dat ze dieper willen kijken, dóór de huid heen, naar wat zich binnenin het lichaam afspeelt.

De honoursclass biedt een bijzonder programma naast het standaard curriculum van studenten opdat ze door ontmoetingen met kunst en kunstenaars ánders leren kijken. Deze speciale module blijkt zeer behulpzaam te zijn in - onder andere - het diagnosticeren van patiënten. Speciaal voor de Honoursclass, organiseert de universiteit Leiden i.s.m. Kunstzaken LUMC een serie lezingen en atelierbezoeken.
Daphne Voormolen, arts foetale geneeskunde en Caren Van Herwaarden, beeldend kunstenaar geven beiden op 28 maart 2024 een college voor de deelnemers aan de Honoursclass, gevolgd door een gesprek. Het onderwerp van hun colleges betreft Kunst en Empathie. Daphne Voormolen is tevens oprichter en voorzitter van Stichting Kunst Salon

 

BODYBUILDING: In de zomermaanden van 2023 werkte Van Herwaarden aan een opdracht voor een muurschildering in de Willem 2 Fabriek in 's-Hertogenbosch: Bodybuilding, afmeting 470 x 3.66 m, acryl op gestuukte muur.

Na 10 jaar werd het tijd voor een nieuw boek. Samen met uitgever Eleonoor Jap Sam (JAPSAMBOOKS) en ontwerper Ruud Willems maakten we het boek TOUCH. Mijn werk is de laatste jaren donkerder, rauwer, stoffelijk, zwaarder en gelaagder geworden. Om intimiteit en inleving te vergroten, wil ik mijn werk zo fysiek en tastbaar mogelijk maken. Alsof je het kunt vasthouden en ruiken. Juist dít wil ik met TOUCH bewerkstelligen: een boek dat dicht op de huid zit en je niet loslaat: zinnelijk, stoffelijk, hartstochtelijk, voelbaar, tastbaar, kwetsbaar, zichtbaar, levend, verlangend, verhullend en onthullend tegelijk. Met auteurs: Merel Bem, Ludo van Halem en Gustan Asselbergs, vertaling Lloyd Haft. TOUCH werd in museum De Pont gepresenteerd. Je kunt je nog inschrijven voor TOUCH via https://www.cvanherwaarden.nl/nl/boek-touch

ATELIERAFSPRAAK, ben je serieus geintereseerd om een werk aan te kopen, of wil je een specifiek werk in het echt zien? Laat het me weten, mijn atelier is op afspraak open voor serieuze kopers/bezoekers, je bent van harte welkom. 

AQUARELLEN voor speciale prijs te koop, op https://www.cvanherwaarden.nl/nl/aanbieding-bestellen vind je gesigneerde tekeningen en aquarellen (origineel, in passe-partout met buitenmaat 40 x 30 cm) Ze zijn voor een speciale prijs te koop: 350 euro per stuk, inclusief 9% BTW en verzendkosten. Buiten Nederland 25 euro extra.

 aquarel        

 

HistoryHistory, 2021, collage 300 x 450 cm 

Mijn grote tekeningen en aquarellen van groepen (mensen of paarden) zijn de laatste tijd complexer, explosiever geworden. Het is voor mij een manier om verbanden te zien, ze vormen een databank van oerdriften: van kwaad- tot goedaardig, onheilspellend tot intiem.

 

  Op Drift, 2021, aquarel, 265 x 304 cm, verkocht

Drawing Inventions Academy (DIA) start in september 2023 een nieuw Master traject, er zijn nog plaatsen over. Professionele kunstenaars (tekenaars) kunnen zich voor de vijfde editie tot 30 juli 2023 via de website aanmelden. De begeleiders zijn Arno Kramer, Marisa Rappard en Caren van Herwaarden. Kijk voor meer informatie: www.drawinginventionsacademy.com